Tippek, tanácsok mézeskalács készítéséhez

Tippek, tanácsok mézeskalács készítéséhez


Ezek az aromás, mézes-gyömbéres kekszek könnyen elkészíthetők, ideálisak karácsonyfa-dísznek, szépen becsomagolva értékes ajándékok lehetnek, de ha csak finomat szeretnénk enni, akkor önmagukban is fogyaszthatók. Mivel ezek a finom édességek sokáig elállnak, sőt minél tovább állnak, annál ízletesebbek, ezért célszerű napokkal előbb elkészíteni; jól záródó fémdobozban tartva felhasználásig frissen tarthatók. A tésztát majdnem minden esetben legalább egy nappal a készítés előtt keverjük ki, és hűtőben pihentessük elkészítésig. Így könnyebb vele dolgozni.


A mézeskalács fűszerezése

Itt van egy fűszerkeverék:

  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál reszelt szerecsendió
  • csipetnyi őrölt fekete bors (elhagyható)
  • 0,5-1 teáskanál kakaópor (elhagyható)

De azt, hogy mit teszünk bele, azt mindenki maga döntheti el, ízlése szerint. Magyarországon az őrölt fahéj és a szegfűszeg a jellemző, de vannak, akik citromhéjat is tesznek a mézeskalácsokba. Ráadásul kapható a mézessütemény fűszerkeverék is, így nekünk már nem is kell külön beszerezni semmit, hiszen az tartalmaz minden olyan fűszert, amely jó ízt ad a kekszünknek. Csak csendesen jegyzem meg, nekem az túl fűszeres.

A fűszerezés variálható, így jól elbírja a sütink a fentieken kívül az alábbi fűszereket is: koriander, édeskömény, szegfűbors, ánizs, csillagánizs, kardamom.

A gyömbért több országban is szeretik, például Angliában is többféle keksz alapanyaga ez a kedvelt fűszer, éppen ezért érdemes kikísérletezni, nekünk melyik ízvilág jön be inkább. Én például annyira nem szeretem a túlfűszerezett mézeskalácsot.


Mikor puhul meg a mézeskalács?

A legtöbb mézeskalács a sütés után sokáig kemény. Ilyenkor egy zárt dobozba téve néhány nap múlva fogyasztható állapotba kerül. A dobozban sokáig eláll, így érdemes is előbb elkészíteni, ezzel jelentősen megkönnyítjük a munkánkat karácsonykor.




A mézeskalács akkor szokott általában kemény lenni, ha több mézet használunk, mivel a méz eleve keményít. A szokásosnál kicsit nagyobb mennyiségű zsiradék pedig puhítja a mézeskalácsunkat. A hagyományos mézeskalács minden esetben kemény, és csak 2-3 nap múlva puhul meg.

 

Hogyan dekoráljuk a mézeskalácsot?

Erre többféle módszer is van, attól függően, milyen díszeket szeretnénk, és milyen céllal sütünk mézeskalácsot. Valaki például karácsonyfa-dísznek szánja.

Néhány díszítési lehetőség:

  • Mazsola, napraforgó-, tökmag, vagy más magvak – Miután kiszaggattuk a formákat, még sütés előtt tegyük a mézeskalácsok tetejére.
  • Cukormáz – Ebben az esetben meg kell várni, míg a mézeskalácsok sütés után teljesen kihűlnek.

Cukormáz alapreceptje: 25 dkg porcukrot és 4 evőkanál vizet simára keverünk, majd díszítjük a mézeskalácsokat. Amikor megszilárdul, nagyon szépen fog mutatni vagy a tányéron, vagy a karácsonyfán, de ami még előnye, hogy késlelteti a sütemény kiszáradását.

  • Jegesedés – egy tojásfehérjét keményre felverünk. A cukor felével, vagyis 10 dkg porcukorral kikeverjük az egy csipet sót (ez őrzi meg a fehérséget), és egy evőkanál kukoricakeményítőt. Kb. 3 percig dolgozunk ezen, utána hozzáadva a maradék porcukrot (10 dkg), még 5 percig verjük az anyagot. A végén adjuk hozzá a 2-3 csepp citromlevet (ez adja a fényt), összekeverjük. A máz sűrű krémállagú anyag lesz. A sütemények díszítéséhez habzsákba téve használjuk.
 

 

 

Forrás:

Wikipedia

Képek: pexels

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

További cikkek »

 

....