Miből lett a Marlenka?
A Marlenka története 1704-ben kezdődött, de a valódi sikert csak a huszadik században érte el.
A Marlenka egy régi örmény sütemény továbbfejlesztett változata. Eredetileg MEDOVIK néven ismerték, mely az egykori szovjet államokban volt igen népszerű. E változatnak fő alapanyaga a méz és a sűrített tej. Hosszú ideig készül, több réteg piskótalap közé kerül a mézes krém, gyakran dióval ízesítve és őrölt dióval megszórva. A vékony piskótalapok megkeményednek a sütőből kivéve, de a krémtöltelék megpuhítja a lapokat. A hagyományok szerint a medovik nevű süteményt egy örmény, Georgius Deodatus Damascenus alkotta meg a 18. században, 1704-ben, hogy Erzsébet orosz cárnőt lenyűgözze. Ő nyitotta meg az első cseh kávézót is Prágában, amely Arany Kígyó néven működött. A 20. század előttről azonban kevés feljegyzés van a süteményről, a szovjet időszakban vált népszerűvé, és már a kezdetektől a méz, a dió és a karamell hármasa érvényesült a desszert elkészítésekor.
A sütemény örmény változatát egy cseh cég tette népszerűvé Kelet-Európában, Marlenka néven. Ez pedig Georgius Deodatus Damascenus első kísérletei után közel 300 évvel később következett be a szintén örmény Geyorg Avetisjannak köszönhetően. Avetisjan akkoriban belsőépítészként dolgozott Jerevánban. Az ott dúló fegyveres harcok miatt a családját féltve döntött úgy, hogy Prágába költöznek, új életet kezdeni. Végül 1995-ben a Prága előtti Ostravában szálltak le a vonatról és a közeli Frydek-Místekben telepedtek le. Később húga is utánuk utazott a családjával. A férfi különböző vállalkozásokba fogott, de nem volt szerencséje egyikkel sem.
A kétségbeesés miatt már a hazatérést is fontolgatta, amikor egy nap egy padon ülve észrevett egy görbe keresztet a közeli templom tetején. Istenhez imádkozott, hogy el tudja tartani a családját, és megígérte, ha Isten segít neki, hogy megtalálja a helyes utat, akkor megcsináltatja a Szent Jost templom keresztjét. Nem sokkal később meg is érkezett a megoldás anyagi problémája kiküszöbölésére. Avetisjan szemei előtt kedvenc süteménye, a Honey Miracle jelent meg, amely egy hagyományos örmény családi recept alapján készült. Megkérte a húgát, hogy süsse meg a mézes süteményt. Először csak a szűk baráti körnek, ismerősöknek helyi kávézóknak és cukrászdáknak vittek kóstolót, de később egyre több ismeretlenhez is eljutott az örmény mézes híre, s így a finomság hamar nagy népszerűségre tett szert. Édesanyja és lánya után Geyorg Marlenkának nevezte el az ízletes süteményt.
Ilyen a cseh Marlenka, forrás: Evilfreethinker / wikipedia
2003-ban Gevorg Avetisyan a húgával megalapította a MARLENKA (MIKO) International céget, amely a MARLENKA mézes sütemények mellett sok más desszertet is készít örmény családi receptek alapján. A sütemények gondosan válogatott anyagokból készülnek, és a gondos csomagolásnak köszönhetően akár 90 napig is eltarthatók a termékek, akkor is, ha minden tartósítószertől, színezéktől mentesek. Kiváló minőségének köszönhetően minden MARLENKA termék megfelel a legszigorúbb egészségügyi és biztonsági, valamint higiéniai előírásoknak. A MARLENKA International jelenleg mintegy 200 embert foglalkoztat, a nap 24 órájában, a hét minden napján, non-stop termelésben. A hatalmas siker pedig lehetőséget teremtett a cég számára, hogy termékeiket a világ több mint 35 országába exportálják.
Forrás:
marlenka.uk
Felső kép: Edinburgh blog / wikipedia
MézVilága cikkek