Mézeskalács hagyományos módon elkészítve
Ragaszkodsz a régi módszerekhez? Nem szeretnél semmi újat kipróbálni? Akkor ez itt a te recepted.
Hozzávalók:
- fél kg liszt
- 25 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 2 tojássárgája
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1,5 teáskanál szárított gyömbér
- fél teáskanál őrölt szegfűszeg
- fél teáskanál őrölt szegfűbors
- pár csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés
Keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket egy nagy tálban.
Melegítsd fel a mézet, a cukrot és a vajat egy lábasban alacsony lángon, amíg folyós nem lesz.
Egy másik edényben verd fel a tojásokat és a tojássárgáját.
Hűtsd le a mézes-vajas-cukros keveréket, majd add hozzá a tojásokat. Ne keverd a forróba a tojásokat, mert az nem tesz jót neki, tehát várd meg, míg lehűl egy kicsit. A tojásokkal keverd el simává.
Öntsd a tojásos-mézes keveréket a száraz hozzávalókhoz, egy kanállal, vagy fakanállal keverd simára.
Csomagold be a tésztát frissentartó fóliába, majd hűtőben pihentesd egy éjszakán át.
A mézeskalácsok készítése:
- A sütőt melegítsd elő 170 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
- Kisebb adagokban, lisztezett deszkán nyújtsd ki fél cm vastagságúra a tésztát. Szaggasd ki tetszésed szerinti karácsonyi formákkal.
- Tedd a tepsibe a formákat, és 8-10 perc alatt süsd ki.
- Hagyd teljesen kihűlni a sütiket, és tedd őket egy zárható dobozba két-három napra puhulni. Díszítheted is.
Forrás:
Kép: pixabay
MézVilága cikkek