Mézeskalács hagyományos módon elkészítve

Mézeskalács hagyományos módon elkészítve


Ragaszkodsz a régi módszerekhez? Nem szeretnél semmi újat kipróbálni? Akkor ez itt a te recepted.


Hozzávalók:

  • fél kg liszt
  • 25 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1,5 teáskanál szárított gyömbér
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • fél teáskanál őrölt szegfűbors
  • pár csipet őrölt szerecsendió

 

Elkészítés

Keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket egy nagy tálban.

Melegítsd fel a mézet, a cukrot és a vajat egy lábasban alacsony lángon, amíg folyós nem lesz.

Egy másik edényben verd fel a tojásokat és a tojássárgáját.

Hűtsd le a mézes-vajas-cukros keveréket, majd add hozzá a tojásokat. Ne keverd a forróba a tojásokat, mert az nem tesz jót neki, tehát várd meg, míg lehűl egy kicsit. A tojásokkal keverd el simává.

Öntsd a tojásos-mézes keveréket a száraz hozzávalókhoz, egy kanállal, vagy fakanállal keverd simára.

Csomagold be a tésztát frissentartó fóliába, majd hűtőben pihentesd egy éjszakán át.


A mézeskalácsok készítése:

  • A sütőt melegítsd elő 170 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
  • Kisebb adagokban, lisztezett deszkán nyújtsd ki fél cm vastagságúra a tésztát. Szaggasd ki tetszésed szerinti karácsonyi formákkal.
  • Tedd a tepsibe a formákat, és 8-10 perc alatt süsd ki.
  • Hagyd teljesen kihűlni a sütiket, és tedd őket egy zárható dobozba két-három napra puhulni. Díszítheted is.
 
 

Forrás:

Kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

További cikkek »

 

....