Mézeskalács az egészség jegyében
Nem csak finom, de egészséges is. Készítsünk mézeskalácsot az egészség jegyében.
Hozzávalók kb. 40 db 6-7 cm átmérőjű kekszhez:
- 40 dkg rozsliszt
- 10 dkg búzaliszt
- 12 dkg teavaj
- 20 dkg barna porcukor
- 4 gramm szódabikarbóna (1 teáskanál)
- 1 evőkanál tejföl
- 3 tojás
- 30 ml víz
- 12 dkg méz
- egy teáskanál citromlé
- egy citrom reszelt héja
Fűszerkeverék:
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál reszelt szerecsendió
- csipetnyi őrölt fekete bors (elhagyható)
- 0,5-1 teáskanál kakaópor (elhagyható)
Elkészítés:
Egy nappal a sütés előtt: Lassú tűznél tedd fel a vajat és a mézet és olvaszd fel őket. Hűtsd le úgy, hogy csak meleg legyen, és ne forró. Addig a tojásokat verd habosra a többi hozzávalóval (liszt kivételével) és a fűszerkeverékkel. A lehűlt mézet és vajat keverd hozzá a fűszeres keverékhez. A lisztet szitáld át és öntsd az illatos főzethez. Dolgozd sima tésztává.
Csomagold frissen tartó fóliába a tésztát, és 1-2 napig pihentesd hűtőben.
A sütés napján: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Lisztezd be a deszkát. A tésztát gyúrd át rajta, és kb. fél centisre nyújtsd ki. Pogácsaszaggatóval, vagy karácsonyi formákkal szaggasd ki, majd fektesd a formákat sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha mandulával, földimogyoróval, vagy mazsolával szeretnéd mézeskalácsaidat díszíteni, és nem mázzal, akkor ezt most ezen a ponton megteheted, még sütés előtt. Kend be a sütik tetejét egy kis tejjel, és így rátapadnak a díszítőanyagok.
Süsd a süteményt 170 fokon 8-10 percig, de folyamatosan figyeld őket, mert könnyen megégnek. Világosbarna színűnek kell lenni. Ha sütés után szeretnéd díszíteni, akkor várd meg, míg kihűl a süti, és utána végezd el a feladatot.
Az elkészült süteményeket jól záródó dobozban tárolhatod.
Forrás:
Kép: pixabay
MézVilága cikkek