Mézeskalács az egészség jegyében

Mézeskalács az egészség jegyében


Nem csak finom, de egészséges is. Készítsünk mézeskalácsot az egészség jegyében.


Hozzávalók kb. 40 db 6-7 cm átmérőjű kekszhez:

  • 40 dkg rozsliszt
  • 10 dkg búzaliszt
  • 12 dkg teavaj
  • 20 dkg barna porcukor
  • 4 gramm szódabikarbóna (1 teáskanál)
  • 1 evőkanál tejföl
  • 3 tojás
  • 30 ml víz
  • 12 dkg méz
  • egy teáskanál citromlé
  • egy citrom reszelt héja


Fűszerkeverék:

  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál reszelt szerecsendió
  • csipetnyi őrölt fekete bors (elhagyható)
  • 0,5-1 teáskanál kakaópor (elhagyható)

 

Elkészítés:

Egy nappal a sütés előtt: Lassú tűznél tedd fel a vajat és a mézet és olvaszd fel őket. Hűtsd le úgy, hogy csak meleg legyen, és ne forró. Addig a tojásokat verd habosra a többi hozzávalóval (liszt kivételével) és a fűszerkeverékkel. A lehűlt mézet és vajat keverd hozzá a fűszeres keverékhez. A lisztet szitáld át és öntsd az illatos főzethez. Dolgozd sima tésztává.

Csomagold frissen tartó fóliába a tésztát, és 1-2 napig pihentesd hűtőben.

 

A sütés napján: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Lisztezd be a deszkát. A tésztát gyúrd át rajta, és kb. fél centisre nyújtsd ki. Pogácsaszaggatóval, vagy karácsonyi formákkal szaggasd ki, majd fektesd a formákat sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha mandulával, földimogyoróval, vagy mazsolával szeretnéd mézeskalácsaidat díszíteni, és nem mázzal, akkor ezt most ezen a ponton megteheted, még sütés előtt. Kend be a sütik tetejét egy kis tejjel, és így rátapadnak a díszítőanyagok.

Süsd a süteményt 170 fokon 8-10 percig, de folyamatosan figyeld őket, mert könnyen megégnek. Világosbarna színűnek kell lenni. Ha sütés után szeretnéd díszíteni, akkor várd meg, míg kihűl a süti, és utána végezd el a feladatot.


Az elkészült süteményeket jól záródó dobozban tárolhatod.   


Forrás:

Kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

Egészségügyi kockázatok, 3. rész
Kockázatok, Baktériumok
Egyes baktériumok spóra alakban kis mennyiségben túlélhetnek a mézben.
Miből lett a Marlenka?
Mézes sütik / Érdekességek, Sütis érdekességek
A Marlenka sztorija 1704-ben kezdődött, de a valódi sikert csak a huszadik században érte el.
Ez itt a te INGYENES reklámhelyed
Méztermelés, Magyar termelők
Népszerűsítsd mézes termékeidet, vállalkozásodat, üzletedet nálunk! Részletekért kattints a képre!
Töltsd fel mézes élményeidet, receptjeidet, írásaidat Te is!
Egyéb mézes, Információk
Csatlakozz szerkesztő-csapatunkhoz egy saját ingyenes magazinnal! Részleteket megtalálod a képre kattintás után.
Mézeskalács hagyományos módon elkészítve
Mézes sütik / Érdekességek, Mézeskalácsok
Ragaszkodsz a régi módszerekhez? Nem szeretnél semmi újat kipróbálni? Akkor ez itt a te recepted.
Mézeskalács az egészség jegyében
Mézes sütik / Érdekességek, Mézeskalácsok
Egészséges és finom. Itt egy jó mézeskalács recept.
Méhészeti termékek, 2. rész
Mézes extra, Méhészeti termékek
Virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke a MÉZ.
Méhészeti termékek, 3. rész
Mézes extra, Méhészeti termékek
A MÉHVIASZT a méhek a lépek építésénél használják, melyet saját váladékaikból állítanak elő.
Lépesméz
Méz fajták, Lépesméz
A lépesméz a viaszával együtt tárolt, eladott és fogyasztott méz.

További cikkek »

 

....