Mézes zserbó


A mézes zserbó hozzávalói

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 6 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál méz
  • 18 dkg kristálycukor
  • csipet só

 

Krém:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél liter tej           
  • 4 evőkanál rétesliszt

                                                             

Csokimáz:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaó
  • 2 evőkanál tej
 
vagy:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg teavaj

 

További hozzávaló:

  • a középső réteghez baracklekvár (savanykásabb)

 

Elkészítés

1. lépés: Először a tésztát készítjük el. Ehhez vizet forralunk. Amíg melegszik, addig átszitáljuk a lisztet, majd hozzákeverjük a szódabikarbónát, és egy csipet sót. Egy tűzálló edénybe, vagy lábasba beletesszük szeletelve a vajat, a cukrot, a mézet, a tejet és a tojásokat. Ezt feltesszük a felforrt víz tetejére, mert gőz fölött kell felolvasztani és kevergetni a nedves hozzávalókat. Pár perc alatt elkészül. Hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáöntjük a liszthez és lágy tésztává gyúrjuk. Lisztezni csak minimálisan szabad, mert ahogy hűl, úgy keményedik, és ha túl kemény lesz, nem tudunk vele dolgozni. 15-20 percet érdemes pihentetni. Négy felé osztjuk a tésztát.

2. lépés: A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Tepsi alján fogjuk megsütni a tésztát, ezért a tepsi alját kenjük meg vajjal és szórjuk meg vékonyan liszttel. Az első tésztadarabunkat téglalap alakra, nagyon vékonyra nyújtjuk, majd ráfektetjük a bekent tepsire óvatosan, nehogy eltörjön. (Ezt úgy a legkönnyebb megoldani, hogy a nyújtófára tekerjük a tésztát, és így könnyedén le tudjuk görgetni a fáról a tepsi hátára. Megszúrjuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel, és betesszük a sütőbe. Nagyon gyorsan sül meg, kb. 10 perc alatt, de sütőtől függően lehet, hogy hamarabb, figyeljünk rá, nehogy megégjen. Világosbarna szín a jó. Mind a négy tésztalapot külön-külön sütjük meg, de nagyon vigyázzunk vele, mert törik. Érdemes a két legszebb tésztalapot félretenni, az lesz majd a teteje, és az alja.

3. lépés: Most elkészítjük a vajas krémet is: a tejből és a réteslisztből sűrű masszát főzünk. Ehhez felforraljuk a tejet, majd adagolva hozzáadjuk a lisztet, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Lehűtjük úgy, hogy ez alatt is folyamatosan kevergetjük, így nem csomósodik össze. Habosra keverjük a cukrokat a puha vajjal, és amikor a lisztes krém kihűl, apránként adagolva összekeverjük a vajas krémmel. Simára kell kidolgozni, kézi habverővel is lehet. A krém lágy, nem lesz kemény.

4. lépés: Összeállítjuk a süteményt. Az első tésztalapra – ami a sütemény alja lesz – rákenjük a krém felét, majd rátesszük a második lapot, amit bekenünk lekvárral, utána jön a harmadik lap, ezt megkenjük a krém másik felével, majd ráhelyezzük a negyedik lapot – a szebbik felével felfelé. Óvatosan kenjük a lapokat, mert a tészta törik. (Ha szeretjük több lekvárral, akkor érdemes mindhárom alsó rétegre kenni lekvárt, és arra a krémet, mert így finomabb.)

5. lépés: Csokoládémázat készítünk, ezt többféleképpen is lehetséges. Amit most én megosztok az egy főzött változat. A mázhoz valókat beletesszük egy lábasba és lassú tűznél felolvasztjuk, folyamatos kevergetés mellett. Kicsit buborékosodni fog, habzani, 1-2 percig még főzzük, mialatt keverjük. Mivel forró, ezért várunk 1-2 percet, de még melegen – kevergetve, hogy sima maradjon – ráöntjük a süti tetejére. Ne egy helyre öntsük az egészet, hanem folyassuk végig, majd késsel kenjük el simára. Gyorsan kell vele dolgozni, mert ahogy hűl, úgy keményedik.

Ha étcsokival készítjük, akkor vízgőz felett kell összeolvasztani a csokit és a vajat, és ezt kenjük rá a zserbó tetejére.

Hűtőben pihentetjük egy éjszakát, másnap szeletelhető.


Forrás:

Kép: pixabay (A kép illusztráció.)

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

Mézes krémes, vagy Mézes zserbó?
Mézes sütik / Érdekességek, Sütis érdekességek
Mi a különbség a két isteni sütemény között? Vajon az igazi mézes krémes tetején van csokoládémáz?
Méhészeti termékek, 4. rész
Mézes extra, Méhészeti termékek
Gyantás, ragacsos, kellemes illatú anyag a PROPOLISZ, amelyet a méhek a kaptár védelmére használnak.
A méz hamisítása
Mézes infó, Jó, ha tudod
A méz hamisításakor idegen anyagokat kevernek hozzá, hogy csökkentsék a kristályosodásra való hajlamát.
Tippek, tanácsok mézeskalács készítéséhez
Mézes sütik / Érdekességek, Tippek, tanácsok
Túl kemény a mézeskalácsod? Nem tudod, hogy dekoráld a kekszet, ha már elkészült? Itt van egy kis segítség.
Lépesméz
Méz fajták, Lépesméz
A lépesméz a viaszával együtt tárolt, eladott és fogyasztott méz.
Töltsd fel mézes élményeidet, receptjeidet, írásaidat Te is!
Egyéb mézes, Információk
Csatlakozz szerkesztő-csapatunkhoz egy saját ingyenes magazinnal! Részleteket megtalálod a képre kattintás után.
A méz története
Egyéb mézes, Érdekességek
Az ember már a kőkorban is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves spanyolországi sziklar ...
Méhészeti termékek, 2. rész
Mézes extra, Méhészeti termékek
Virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke a MÉZ.
Miből lett a Marlenka?
Mézes sütik / Érdekességek, Sütis érdekességek
A Marlenka sztorija 1704-ben kezdődött, de a valódi sikert csak a huszadik században érte el.

További cikkek »

 

....