Mézes Marlenka


Hozzávalók a tésztához

• 10 dkg vaj  

• 20 dkg kristálycukor

• 10 dkg méz

• 1 teáskanál ételecet

• 2 teáskanál szódabikarbóna

• 2 tojás

• 3 evőkanál kakaópor

• 50 dkg finomliszt

 

Hozzávalók a krémhez   

• 35 dkg porcukor

• 4,5 dl sűrített tej

• 30 dkg vaj          

 

A marlenka elkészítése

1. lépés: Egy lábasban felolvasztunk 10 dkg vajat, elkeverünk benne 20 dkg kristálycukrot, majd 10 dkg mézet és összemelegítjük.

2. lépés: A fenti keverékhez hozzáadunk 1 teáskanál ecetet, belekeverünk 2 teáskanál szódabikarbónát, majd lehúzzuk a tűzről, és langyosra hűtjük.

3. lépés: Miután kihűlt 2 egész tojást keverünk bele.

4. lépés: 50 dkg liszthez hozzáöntjük a kihűlt folyadékot, és 3 evőkanál kakaóport, ezután kézzel összedolgozzuk.

5. lépés: A tésztát öt egyenlő részre osztjuk fel.

6. lépés: Egyenként kinyújtjuk, kb. 20x30 cm nagyságú tepsi méretűre.

7. lépés: A tepsi hátát kikenjük vajjal, vékonyan lisztezzük, mert ezen fogjuk egyesével megsütni a lapokat. Kb. 180 fokon 5-6 perc alatt megsütjük. (Az idő a sütőtől is függ, de gyorsan sül, nem szabad elégetni.)

8. lépés: Lehűtjük a lapokat, majd a széleit levágjuk, és összetörjük. Ezt nem szabad kidobni, ezt fogjuk a süti tetejére szórni.

9. lépés: A sűrített tejet és a porcukrot gőz fölött addig keverjük, míg kissé karamellizálódik. Ez hosszú időt vesz igénybe, kb. 30-35 perc.

10. lépés: A vajat felhabosítjuk, és a kihűtött sűrített tejjel simára elkeverjük.

11. lépés: A lapokat megtöltjük a krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson.

12. lépés: A tetejére az összetört morzsát szórjuk.

13. lépés: A hűtőben egy napig pihentetjük, nagyjából ennyi időt vesz igénybe, hogy a lapok megpuhuljanak. Fogyasztás előtt 2 órával érdemes kivenni a süteményt, hogy könnyen szeletelhető legyen.

 

 

Forrás:

Kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

Mézes krémes, vagy Mézes zserbó?
Mézes sütik / Érdekességek, Sütis érdekességek
Mi a különbség a két isteni sütemény között? Vajon az igazi mézes krémes tetején van csokoládémáz?
Méhészeti termékek, 3. rész
Mézes extra, Méhészeti termékek
A MÉHVIASZT a méhek a lépek építésénél használják, melyet saját váladékaikból állítanak elő.
Méhészeti termékek, 6. rész
Mézes extra, Méhészeti termékek
A MÉHPEMPŐ a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás, szúrós illatú anyag.
A méz hamisítása
Mézes infó, Jó, ha tudod
A méz hamisításakor idegen anyagokat kevernek hozzá, hogy csökkentsék a kristályosodásra való hajlamát.
A világ legszebb méhe
Szorgos méh, Méh cikkek
Ausztráliában él a világ legszebb méhfaja, amely színében teljesen eltér hagyományos társaitól.
A méz tárolása és kezelése
Egyéb mézes, Tárolás és kezelés
A tároláshoz való edénynek nem jó a fa, mert a méz tönkreteszi. A fémek közül jó az alumínium, és a fehér bádog.
Mézes zserbó
Mézes sütik / Érdekességek, Egyéb mézes sütik
Íme, az isteni finom mézes zserbó receptje.
A propolisz gyógyító hatása
Mézes extra, Méhészeti termékek
A propolisz gyógyhatását az emberiség több ezer éve ismeri; a népi gyógyászat már évezredek óta használja.
Egészségügyi kockázatok, 3. rész
Kockázatok, Baktériumok
Egyes baktériumok spóra alakban kis mennyiségben túlélhetnek a mézben.

További cikkek »

 

....