Mézes Marlenka


Hozzávalók a tésztához

• 10 dkg vaj  

• 20 dkg kristálycukor

• 10 dkg méz

• 1 teáskanál ételecet

• 2 teáskanál szódabikarbóna

• 2 tojás

• 3 evőkanál kakaópor

• 50 dkg finomliszt

 

Hozzávalók a krémhez   

• 35 dkg porcukor

• 4,5 dl sűrített tej

• 30 dkg vaj          

 

A marlenka elkészítése

1. lépés: Egy lábasban felolvasztunk 10 dkg vajat, elkeverünk benne 20 dkg kristálycukrot, majd 10 dkg mézet és összemelegítjük.

2. lépés: A fenti keverékhez hozzáadunk 1 teáskanál ecetet, belekeverünk 2 teáskanál szódabikarbónát, majd lehúzzuk a tűzről, és langyosra hűtjük.

3. lépés: Miután kihűlt 2 egész tojást keverünk bele.

4. lépés: 50 dkg liszthez hozzáöntjük a kihűlt folyadékot, és 3 evőkanál kakaóport, ezután kézzel összedolgozzuk.

5. lépés: A tésztát öt egyenlő részre osztjuk fel.

6. lépés: Egyenként kinyújtjuk, kb. 20x30 cm nagyságú tepsi méretűre.

7. lépés: A tepsi hátát kikenjük vajjal, vékonyan lisztezzük, mert ezen fogjuk egyesével megsütni a lapokat. Kb. 180 fokon 5-6 perc alatt megsütjük. (Az idő a sütőtől is függ, de gyorsan sül, nem szabad elégetni.)

8. lépés: Lehűtjük a lapokat, majd a széleit levágjuk, és összetörjük. Ezt nem szabad kidobni, ezt fogjuk a süti tetejére szórni.

9. lépés: A sűrített tejet és a porcukrot gőz fölött addig keverjük, míg kissé karamellizálódik. Ez hosszú időt vesz igénybe, kb. 30-35 perc.

10. lépés: A vajat felhabosítjuk, és a kihűtött sűrített tejjel simára elkeverjük.

11. lépés: A lapokat megtöltjük a krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson.

12. lépés: A tetejére az összetört morzsát szórjuk.

13. lépés: A hűtőben egy napig pihentetjük, nagyjából ennyi időt vesz igénybe, hogy a lapok megpuhuljanak. Fogyasztás előtt 2 órával érdemes kivenni a süteményt, hogy könnyen szeletelhető legyen.

 

 

Forrás:

Kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

További cikkek »

 

....