Mézes Marlenka
Hozzávalók a tésztához
• 10 dkg vaj
• 20 dkg kristálycukor
• 10 dkg méz
• 1 teáskanál ételecet
• 2 teáskanál szódabikarbóna
• 2 tojás
• 3 evőkanál kakaópor
• 50 dkg finomliszt
Hozzávalók a krémhez
• 35 dkg porcukor
• 4,5 dl sűrített tej
• 30 dkg vaj
A marlenka elkészítése
1. lépés: Egy lábasban felolvasztunk 10 dkg vajat, elkeverünk benne 20 dkg kristálycukrot, majd 10 dkg mézet és összemelegítjük.
2. lépés: A fenti keverékhez hozzáadunk 1 teáskanál ecetet, belekeverünk 2 teáskanál szódabikarbónát, majd lehúzzuk a tűzről, és langyosra hűtjük.
3. lépés: Miután kihűlt 2 egész tojást keverünk bele.
4. lépés: 50 dkg liszthez hozzáöntjük a kihűlt folyadékot, és 3 evőkanál kakaóport, ezután kézzel összedolgozzuk.
5. lépés: A tésztát öt egyenlő részre osztjuk fel.
6. lépés: Egyenként kinyújtjuk, kb. 20x30 cm nagyságú tepsi méretűre.
7. lépés: A tepsi hátát kikenjük vajjal, vékonyan lisztezzük, mert ezen fogjuk egyesével megsütni a lapokat. Kb. 180 fokon 5-6 perc alatt megsütjük. (Az idő a sütőtől is függ, de gyorsan sül, nem szabad elégetni.)
8. lépés: Lehűtjük a lapokat, majd a széleit levágjuk, és összetörjük. Ezt nem szabad kidobni, ezt fogjuk a süti tetejére szórni.
9. lépés: A sűrített tejet és a porcukrot gőz fölött addig keverjük, míg kissé karamellizálódik. Ez hosszú időt vesz igénybe, kb. 30-35 perc.
10. lépés: A vajat felhabosítjuk, és a kihűtött sűrített tejjel simára elkeverjük.
11. lépés: A lapokat megtöltjük a krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson.
12. lépés: A tetejére az összetört morzsát szórjuk.
13. lépés: A hűtőben egy napig pihentetjük, nagyjából ennyi időt vesz igénybe, hogy a lapok megpuhuljanak. Fogyasztás előtt 2 órával érdemes kivenni a süteményt, hogy könnyen szeletelhető legyen.
Forrás:
Kép: pixabay
MézVilága cikkek