Mézes krémes
A mézes krémes hozzávalói
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 6 dkg vaj
- 3 db tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál méz
- 18 dkg kristálycukor
- csipet só
Búzadarás krém:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 liter tej
- 18 dkg búzadara
További hozzávaló:
- a középső réteghez baracklekvár (savanykásabb) – EZ ELHAGYHATÓ, ebben az esetben erre a rétegre is krémet kenjünk.
Elkészítés
1. lépés: Először a tésztát készítjük el. Ehhez vizet forralunk. Amíg melegszik, addig átszitáljuk a lisztet, majd hozzákeverjük a szódabikarbónát, és egy csipet sót. Egy tűzálló edénybe, vagy lábasba beletesszük szeletelve a vajat, a cukrot, a mézet, a tejet és a tojásokat. Ezt feltesszük a felforrt víz tetejére, mert gőz fölött kell felolvasztani és kevergetni a nedves hozzávalókat. Pár perc alatt elkészül. Hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáöntjük a liszthez és lágy tésztává gyúrjuk. Lisztezni csak minimálisan szabad, mert ahogy hűl, úgy keményedik, és ha túl kemény lesz, nem tudunk vele dolgozni. 15-20 percet érdemes pihentetni. Négy felé osztjuk a tésztát.
2. lépés: A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Tepsi alján fogjuk megsütni a tésztát, ezért a tepsi alját kenjük meg vajjal és szórjuk meg vékonyan liszttel. Az első tésztadarabunkat téglalap alakra, nagyon vékonyra nyújtjuk, majd ráfektetjük a bekent tepsire óvatosan, nehogy eltörjön. (Ezt úgy a legkönnyebb megoldani, hogy a nyújtófára tekerjük a tésztát, és így könnyedén le tudjuk görgetni a fáról a tepsi hátára. Megszúrjuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel, és betesszük a sütőbe. Nagyon gyorsan sül meg, kb. 10 perc alatt, de sütőtől függően lehet, hogy hamarabb, figyeljünk rá, nehogy megégjen. Világosbarna szín a jó. Mind a négy tésztalapot külön-külön sütjük meg, de nagyon vigyázzunk vele, mert törik. Érdemes a két legszebb tésztalapot félretenni, az lesz majd a teteje, és az alja.
3. lépés: Most elkészítjük a vajas krémet is: a tejből és a búzadarából sűrű grízt főzünk. Ehhez felforraljuk a tejet, majd adagolva hozzáadjuk a grízt, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Lehűtjük úgy, hogy ez alatt is folyamatosan kevergetjük, így nem csomósodik össze. Habosra keverjük a cukrokat a puha vajjal, és amikor a grízes krém kihűl, apránként adagolva összekeverjük a vajas krémmel. Simára kell kidolgozni, kézi habverővel is lehet. A krém lágy, nem lesz kemény.
4. lépés: Összeállítjuk a süteményt. Az első tésztalapra – ami a sütemény alja lesz – rákenjük a krém felét, majd rátesszük a második lapot, amit bekenünk lekvárral, utána jön a harmadik lap, ezt megkenjük a krém másik felével, majd ráhelyezzük a negyedik lapot – a szebbik felével felfelé. Óvatosan kenjük a lapokat, mert a tészta törik. (Ha lekvár nélkül készítjük, akkor három részre osztjuk el a krémet, és mindhárom tésztarétegre kenjünk belőle.)
5. lépés: A süteményt egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe. A méz miatt a lapoknak meg kell puhulniuk, ezt pedig pihentetés során érjük el. Szeleteljük fel, majd szórjuk meg porcukorral. Sokáig eláll.
Forrás:
Kép: hivehoneycake / Twitter
MézVilága cikkek