Méhészeti termékek, 5. rész

Méhészeti termékek, 5. rész


Méhkenyér

A méhkenyér vagy perga a méhek által gyűjtött virágpor és nektár keverékéből, erjedéssel létrejött anyag; a lárvák és a kifejlett dolgozó méhek fő tápláléka. Pontos összetétele attól függően változik, hogy a méhek mit gyűjtenek.

A virágzó növények portokairól gyűjtött friss virágport a méhek előszeretettel a sötét színű lépekben helyezik el, éspedig legtöbbször azokban a lépekben, melyek a fiasításos mellett vannak, ritkábban a fiasításos lépekben.

A virágporszemcséket a méhek közvetlen a lép sejtjeibe rakják, azt fejükkel oly mértékig összenyomkodják, hogy levegő ne maradjon a szemcsék között. Mindaddig töltik a sejtet, míg a sejt a kétharmadáig megtelik. A virágpor az elraktározás pillanatában, semmiben sem különbözik a virágporgyűjtőn összegyűjtött virágportól. A lépekben történő elhelyezés után a méhek által hozzáadott anyagok, mikroorganizmusok, a fészekben uralkodó 33-35 °C-os hőfok következtében, amihez az elraktározás módja is hozzájárul, méhkenyérré alakul.

A virágpornak a lépekben való elhelyezésekor a méhek nem veszik figyelembe a virágpor származását, így fordulhat elő, hogy ugyanabban a sejtben különböző színű virágporszemcsék foglalnak helyet. A virágpor csomócskák alkotásával elkezdődő és a kaptárban a lépek sejtjeiben folytatódó számos biokémiai folyamat következtében a méhkenyér sokkal értékesebb, mint maga a virágpor, ami a méhkenyeret részben alkotja. A méhkenyér a következő átalakuláson megy keresztül:

  • virágporszemcsék csírázóképességét a méhek rágómirigyeinek váladéka 1-2 nap alatt megszünteti,
  • a nádcukor fokozatosan egygyűrűs cukrokká, vagyis monoszacharidokká alakul,
  • az egyszerű cukrok, bizonyos erjesztők hatása alatt, részben tejsavvá alakulnak,
  • emelkedik a K-vitamin tartalom,
  • a méhkenyér eltarthatóságának tartama emelkedik,
  • emelkedik azon virágporszemcséknek a száma, amelyeknél a beltartalom áttörte a virágporszemcse külső burkát.

A méhkenyeret akkor tartják érettnek, amikor mindezek a folyamatok végleg befejeződnek.


Táplálékkiegészítőként

Ez a természetes produktum értékesebb, mint maga a virágpor, éspedig azért, mert különféle virágporszemcséket, több egyszerű cukorféleséget, több K-vitamint, több olyan virágporszemcsét tartalmaz, melyek beltartalma a szervezet számára könnyebben hasznosítható, magasabb a savtartalma, ami a tartósításnál és az anyagcsere-egyensúly fenntartásánál nagyon fontos tényező. Baktériumölő hatása is háromszor nagyobb, mint a virágporé. Gazdag szelén forrás, és sok enzim és flavonoid van benne.

Számos betegség kezelésénél használják, úgymintː gyomor-, máj- és bélproblémáknál, magas vérnyomásnál, prosztataproblémáknál, influenzánál és megfázásnál, vérszegénységnél, reumánál, emésztési zavaroknál, stressznél, memóriazavaroknál, álmatlanságnál, magas koleszterinszintnél, hepatitisznél, szívelégtelenségnél, infarktusnál, férfi meddőségnél, női betegségeknél egyaránt. Mindazonáltal a gyógyhatása ezen betegségeknél még nem kellőképp bizonyított.

A méhkenyér biztonságosan használható rövidebb ideig. Az allergiás betegeknek azonban tudatában kell lenniük annak, hogy náluk allergiás reakciók léphetnek fel a méhkenyér alkalmazásakor. Nem ajánlott terhes nőknek és szoptatós anyáknak sem fogyasztani.

 

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: Fagyasztott méhkenyér emberi fogyasztásra. Forrás: Matteogiusti / wikipedia

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

Mézes krémes, vagy Mézes zserbó?
Mézes sütik / Érdekességek, Sütis érdekességek
Mi a különbség a két isteni sütemény között? Vajon az igazi mézes krémes tetején van csokoládémáz?
Egészségügyi kockázatok, 3. rész
Kockázatok, Baktériumok
Egyes baktériumok spóra alakban kis mennyiségben túlélhetnek a mézben.
Töltsd fel mézes élményeidet, receptjeidet, írásaidat Te is!
Egyéb mézes, Információk
Csatlakozz szerkesztő-csapatunkhoz egy saját ingyenes magazinnal! Részleteket megtalálod a képre kattintás után.
Mézes krémes
Mézes sütik / Érdekességek, Egyéb mézes sütik
Sok változata ismert, én így készítem.
Bögrés mézeskalács 10 perc alatt
Mézes sütik / Érdekességek, Mézeskalácsok
Gyorsan szeretnél valami finomat? Itt egy 10 perces mézeskalács-csoda.
Mézeskalács hagyományos módon elkészítve
Mézes sütik / Érdekességek, Mézeskalácsok
Ragaszkodsz a régi módszerekhez? Nem szeretnél semmi újat kipróbálni? Akkor ez itt a te recepted.
A méz tárolása és kezelése
Egyéb mézes, Tárolás és kezelés
A tároláshoz való edénynek nem jó a fa, mert a méz tönkreteszi. A fémek közül jó az alumínium, és a fehér bádog.
A méz kimérése és eladása
Mézes infó, Jó, ha tudod
A mézet tiszta, frissen mosott edényekbe kell tölteni.
A természetes méz előállítása
Egyéb mézes, Érdekességek
A méhek egy évad alatt a tél átvészeléséhez szükséges mennyiség többszörösét is képesek begyűjteni.

További cikkek »

 

....