Egészségügyi kockázatok, 3. rész
Baktériumok
Egyes baktériumok spóra alakban kis mennyiségben túlélhetnek a mézben. A legjelentősebb a botulizmus kórokozója, a Clostridium botulinum, ami leginkább a csecsemőkre veszélyes. Baden-Württemberg orvosi kamarája és a Robert-Koch Intézet nem javasolja egyéves kor alatt a mézfogyasztást. Bizonyos gyógyszerek szintén érzékennyé tehetnek a botulizmusra, de maga a fertőzés ritka.
Japánban a vizsgált mézek 8,5%-a (23 a 270-ből) volt a botulizmus kórokozójával szennyezett. Brazíliában a vizsgált mézek 7,06%-a (6 a 85-ből) tartalmazta a kórokozót.
Egy német vizsgálatban bébitápszerekből és különféle mézfajtákból vett mintákat vizsgáltak. A vizsgált anyagot részben Vietnamban, részben Németországban vásárolták. A 46 német minta közül hat bébitápszer és két mézminta tartalmazta a kórokozót.
2013-as és 2014-es vizsgálatok nanoméretű idegen részecskéket, például műanyagot találtak.
Forrás:
wikipedia
Felső kép: WikiImages / pixabay
MézVilága cikkek