A méz kimérése és eladása
A mézet tiszta, frissen mosott edényekbe kell tölteni. Az edényeket akkor is ki kell mosni, ha újak, és akkor is, ha előtte méz volt bennük. A mézet csapolni jobb, mert így a mélyebb rétegekből folyhat át. Az adagok méretének 1/8 és 1 kg közötti súlyt ajánlanak. A magasból csurgó mézben sok légbuborék képződhet. Az üveg legyen alacsony, széles szájú, színtelen, hogy a méz érvényesülhessen.
Nagyüzemben elektronikusan adagolják a mézet. A töltő vagy automatikusan adagol, vagy csenget, ha kifolyt egy adag méz.
Kisebb adag méz papírpohárba vagy dobozba is tölthető. A tetejét bele illő lapocskával vagy kapcsokkal zárják. A papírt paraffinnal itatják át.
Nagyobb adag mézet fémtartályokba töltenek. Lehet 5, 25 vagy 50 kg-os. A posta és a vasút csak sérülés ellen védő burkolatban veszi át a mézet, ez hosszabb úton ládát jelent.
A címke akkor jó, ha ízléses. Ha kép van rajta, akkor művészi ábrázolás a legjobb. Ne legyen túldíszített, mert akkor elvonja a figyelmet az áruról. Ragasztónak jó az arabmézga, a vízüveg és az enyv. Gombásodás ellen rézgáliccal lehet védekezni. A ragasztó szétkenődve elszínezheti a címkét.
Forrás:
wikipedia
Felső kép: fancycrave1 / pixabay
MézVilága cikkek